Kulinaria ogólnie

Tutaj rozmawiamy na wszelkie tematy nie związane z fanfikami i opowiadaniami.

Moderatorzy: Miryoku, kociara81, Preity

Awatar użytkownika
pokemonka
pisarz
Posty: 159
Rejestracja: 29 kwie 2012, 17:34
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: pokemonka » 20 paź 2016, 20:28

Skorpion pisze: Ej no... W taki sposób nigdy nie poznam nikogo sławnego. Moja koleżanka zgłosiła się kiedyś do Mam Talent, ale po pre-castingu się odgłosiła, bo ślub brała i nie miała czasu. Dlaczego mi to robicie :-( ?


Teoretycznie ja byłam raz w TV, więc znasz mnie, z braku laku i takie srogo nędzne to pocieszenie ale jakieś xD
Obrazek

Awatar użytkownika
Miryoku
junior admin
Posty: 1216
Rejestracja: 18 mar 2010, 14:04
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Miryoku » 20 paź 2016, 20:33

Tak teoretycznie to ja też byłam :P A mój stary jest na filmwebie :P
Hyuu~!

Awatar użytkownika
Skorpion
noblista
Posty: 540
Rejestracja: 02 kwie 2013, 13:34
Lokalizacja: mój pokój
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Skorpion » 20 paź 2016, 21:00

I nie chwalicie się :-( Mówić, linkować, szpanować. Natychmiast.
Pokemonka za kilka lat będzie znaną aktorką, a więc trzeba jej tu pilnować. Mir, o ojcu wspominałaś kiedyś, a o sobie nie. Można by zrobić jakiś film krótkometrażowy, dodać go na filmwebie (tam już wszystko dodają) i już jest się sławnymXD
Obrazek

Awatar użytkownika
pokemonka
pisarz
Posty: 159
Rejestracja: 29 kwie 2012, 17:34
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: pokemonka » 21 paź 2016, 06:22

Meh chyba nie będę, bo nie przyjęli mnie do szkoły aktorskiej :/ Aktualnie jestem na drodze ku tworzeniu kreskówek... xP
Obrazek

Awatar użytkownika
kociara81
moderator
Posty: 358
Rejestracja: 17 lut 2012, 22:32
Lokalizacja: Carrotus
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: kociara81 » 21 paź 2016, 19:57

(Wiem że przerywam wam wasz temat o narzekaniu na różne show kulinarnych (nie zaprzeczam że wiele z nich raczej nie lubię, bo się skupia na tym na czym nie powinny (co mnie obchodzą dramy i ból dupy uczestników. Pokarzcie po prostu swoje skille gotowania do diaska)), ale dania z cukinii to dobry powód by przerwać na chwilę, tą dyskusję. Jeśli was to wkurzyło to przepraszam)

Dziś razem z moją siostrą zrobiłam kilka dań z cukinii:

Pierwsze to jakby takie pieczone kuleczki (starta cukinia+marchew+przyprawy) co się formuję w kulki, wyłożyć na blachę i piec przez 15 min, 180 C.

Drugie to placki ziemniaczane z cukinii. Tu już można się domyśleć że podobno jak zwykłe placki (mąka (2-3 lub więcej jak chcę się bardziej gęstą masę), starta cukinia, 2 jajka i przyprawy. No i to oczywiste że się smaży na patelnii.

Dwa inne sis robiła czysto dla siebie, więc nie pamiętam jak je robiła.

No i dobry obiad był.

A inne co czasem robię to tak zwane kotlety z cukinii. Czyli obierasz cukinię, kroisz na plastry, przyprawiasz jak kotlet, robisz panierkę (standard czyli utrzepane jajka i bułka tarta) i się smaży do czasu kiedy panierka będzie mieć odpowiedni kolor.

Hehe, cóż ostatnio coś tęskniłam za smakiem cukinii.

Awatar użytkownika
Vampircia
administrator
Posty: 2545
Rejestracja: 28 gru 2009, 10:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Vampircia » 21 paź 2016, 21:55

Dania z cukinii są cudowne, ale niestety sezon na cukinię minął:(
Shoot first. Think never.

Awatar użytkownika
Miryoku
junior admin
Posty: 1216
Rejestracja: 18 mar 2010, 14:04
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Miryoku » 21 paź 2016, 22:54

Ja jem cukinię cały rok i jest spoko. Najczęściej chyba jem ją podsmażaną w plastrach jako dodatek do sałatki.
Hyuu~!

Awatar użytkownika
Vampircia
administrator
Posty: 2545
Rejestracja: 28 gru 2009, 10:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Vampircia » 27 lis 2016, 12:01

Wie ktoś jak się nazywa przyrząd do robienia lanych klusek?
Shoot first. Think never.

Awatar użytkownika
Preity
moderator
Posty: 195
Rejestracja: 14 sie 2012, 20:44
Lokalizacja: Marsjańskie odmęty
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Preity » 27 lis 2016, 14:29

Ja zazwyczaj robię je przy użyciu zwykłej łyżki, żadnego specjalnego urządzenia nie znam
Nagi wyszedłem z łona matki
i nagi tam wrócę.
Dał Pan i zabrał Pan.
Niech będzie imię Pańskie błogosławione!

Hi 1, 21

Awatar użytkownika
Vampircia
administrator
Posty: 2545
Rejestracja: 28 gru 2009, 10:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Vampircia » 27 lis 2016, 14:45

Widziałam takie coś w programie podróżniczo-kulinarnym. Używali tego w Austrii i na Słowacji. Smarowało się na tym ciasto i sobie przez dziurki przeciekało i wpadało do gara.
Shoot first. Think never.

Awatar użytkownika
Preity
moderator
Posty: 195
Rejestracja: 14 sie 2012, 20:44
Lokalizacja: Marsjańskie odmęty
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Preity » 10 paź 2019, 12:31

Wykopuję temat z niebytu bo potrzebuję pomocy. Mam dynie. Duuuużo dyni olbrzymiej (rekordzistka ma chyba z pół metra średnicy) i pytanie jak ową dynie spożytkować? Wiem że przepisów w sieci jest od groma i jeszcze trochę, ale w większości jest ogromna ilość przypraw, lub dodatków, których na razie nie wolno mi używać, a może ktoś zna fajny przepis na dynię, bez ostrych przypraw i poratował by biednego człowieka w potrzebie?
Nagi wyszedłem z łona matki
i nagi tam wrócę.
Dał Pan i zabrał Pan.
Niech będzie imię Pańskie błogosławione!

Hi 1, 21

Awatar użytkownika
Vampircia
administrator
Posty: 2545
Rejestracja: 28 gru 2009, 10:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Vampircia » 10 paź 2019, 19:56

Ja jak ma czegoś dużo to dowalam do wszystkiego. Z dynią też dużo rzeczy robiłam. Do makaronu, do potrawki warzywnej, na pizzę, jako smarowidło do chleba. Dynia jest spoko, bo ma neutralny smak, więc pasuje do wielu rzeczy.
Shoot first. Think never.

Awatar użytkownika
Preity
moderator
Posty: 195
Rejestracja: 14 sie 2012, 20:44
Lokalizacja: Marsjańskie odmęty
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Preity » 10 paź 2019, 20:33

Testowałam już dziś jaecznicę z dynią i mimo ograniczonej ilości przypraw wyszła dobra (rodzina po spróbowaniu nie krzywiła się za bardzo że mdłe), więc jak już nie będę umierać od pieprzu, to na pewno dynia w jajecznicy będzie częstym gościem. A jutro będzie lasagna z dynią według przepisu Jadłonomi.

Gotowanie kiedy wolno człowiekowi używać tylko ziół bywa czasami wyjątkowo upierdliwe.
Nagi wyszedłem z łona matki
i nagi tam wrócę.
Dał Pan i zabrał Pan.
Niech będzie imię Pańskie błogosławione!

Hi 1, 21

Awatar użytkownika
Vampircia
administrator
Posty: 2545
Rejestracja: 28 gru 2009, 10:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Kulinaria ogólnie

Postautor: Vampircia » 13 paź 2019, 19:26

Mam teraz podobny problem, co ty z dynią. Została mi masa rydzów i muszę wymyślić co z nich zrobić na obiad, bo w klasycznej formie z patelni i do chleba już mi się przejadły.
Shoot first. Think never.


Wróć do „Hydepark”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości